Holly Albert?

Nedavno sam imao retku privilegiju da prisustvujem predavanju Dr. Vladimira Djokovića na temu „Anštajn, kosmos i religija“. Radilo se zapravo o video prezentaciji rada „ALBERT EINSTEIN, COSMOS AND RELIGION, V. Dokovic and P. Grujic“ (original je objavljen u web casopisu Serbian Astronomical Journal)

Posle predavanja usledila je ništa manje zanimljiva diskusija… Moram da priznam da mi je posle svega bilo potrebno neko vreme da mi se cela stvar „slegne“. Iako sam po prirodi znatiželjan, i verujem da je za moj posao (u stvari za svaki posao) neophodna širina i povremeni „izleti u nepoznato“- tema odnosa nauke i religije je ipak bila malo „tvrda“ – čak i za ovaj blog (koji baš i ne zazire od „slobodnih tema“ i kontraverzi).

U jednom trenutku u toku predavanja sam čak pomislio: „Dali je ovo pokušaj pisanja novog jevandjelja?“ Odgovor je naravno negativan, bar u meri u kojoj je sam Anštajn bio daleko od želje za mesijanstvom (?) Teza autora je zapravo (onako kako sam je ja razumeo) da je Anštajn, iako nije bio vernik u klasičnom smislu, bio duboko religiozan. Smatrao je da su mnogi velikani iz istorije nauke i filozofije zapravo povezani jedinstvenom „univerzalnom“ religijom, u kojoj je stvaralački Duh sve-prisutan i sve-prožimući. Postoji paralela izmedju neuspešnih pokušaja, naročito u njegovim zrelim godinama, na formiranja teorije koja se danas naziva „Theory of Everything (TOE)“, i želje da se ukrste dva paralelna pogleda na svet (religija i nauka). Naravno nemam prostora ni vremena da prepričavam sve detalje, želim samo da vas zainteresujem da pročitate original, ili bar razmislite o svemu…

Najlepši citat iz predavanja: „science without religion is lame, religion without science is blind“ (Nauka bez vere je hroma, religija bez nauke je slepa…)

Ja bih tu samo dodao još i umetnost:

Kada je nauka VIDI, sa verom da POTRČE u susret…

Lepoti Saznanja?
.

Save

Save

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *