Teorija zavere

posted in: Fikcija, lekcije sa pijace | 17

monalizaNajveća državna tajna Francuske Republike  vezana je za čuvenu Mona Lizu. Samo šačica ljudi zna da je najčuveniju sliku na svetu koja se čuva u Pariskom Luvru, naslikao zapravo izvesni Prokopije  Dedov. Ovaj  bugarski emigrant je umro u zatvoru na Djavoljem Ostrvu gde je proveo skoro pedeset godina, a uživao je do smrti povlastice o kojima su drugi osudjenici mogli samo da sanjaju. Bio je najveći falsifikator svoga vremena.

Montirani proces i vešt falsifikat poslužili su da se zataška skandal veka, kada je u po bela dana nestalo bez traga najveće Francusko kulturno blago. Oni koji su režirali ovu smicalicu imali su plan da, kada se otkrije pravi počinilac, slika bude diskretno vraćena bez štete po ugled Francuske države. Ipak, bez obzira na velike napore svih tajnih službi, ukradenu sliku niko nije video tačno 100 godina. Do danas.

Danas se pojavila na Pančevačkom buvljaku. Odmah sam je prepoznao bez obzira na jadno stanje u kome se sada nalazi. Ponesen iskrenim divljenjem prema čuvenom Leonardovom remek-delu pokušao sam čak i da je kupim:

– Ej, majstore! Pošto ti ovaj ram?
– Dvesta kinti…
– Uuuu, mnogo je! Vidiš da je napukao. Ajd’ smanji malo…
– Beeži bre! Ti mi se raz’meš u umetnos’…. K’o Marica u…

Slični postovi:

17 Responses

  • Miodrag Ristić

   Hhahahaha – i tebi! Ne znam zašto mi se čini da je taj buvljak tvoje prirodno okruženje? Valjda zbog dizajna bloga? Svake nedelje OD 6-7 do 12-13h… Važno upozorenje – u Pančevu postoje DVA buvljaka – STARI (koji radi samo nedeljom, tj. pravi buvljak) i NOVI (koji radi svaki dan, ali je obična „najlon-pijaca“). I nisu na istom mestu! Kome treba kvalifikovan turistički vodič – samo nek se javi…

  • Miodrag Ristić

   Vidiš! Sve neki ludi Pančevci?

   Mora biti da je od zagadjenja… Čuo sam da ti hlorovodonici udaraju pravo na mozak (ali zato nam je karneval prva-liga).

   Ima i druga teorija koju su 90-tih lansirali neki moji drugari, momci iz grupe „Napred u prošlost“, a odnosi se na tzv „Banatski-trougao“ – tj teritoriju koja se prostire izmedju tri tačke (kovin-jabuka-vršac) kojima je zajedničko to da se u njima nalaze ustanove za mentalno zdravlje zatvorenog tipa.

   Šta da ti kažem – Pančevo je u centru tog trougla….

  • Miodrag Ristić

   Pa, nismo preko sveta… Vi Beograaadjani mislite da kroz Pančevo protiče Zambezi? Mislim da je tebi sa Jerkovića 2X bliže do Pančeva nego do Železnika (a to je kao Beograd?)

   Veruj mi – nema lepšeg načina da „ubiješ“ nedeljno pre-podne. Za stotinak dinara nakupujem se knjiga (50 dinara/komad – u proseku). Ima nešto veselo i puno optimizma u toj slici prolaznosti i posrnulog potrošačkog sveta. Jedni kraj drugih leže u prašini velike ideologije, zaboravljeni brendovi, visoko-tehnološki gadžeti… Ali i vrhunska literatura, nauka, umetnost, filozofija. Sve završi na kraju u toj prašini za 50 dinara-komad! Kad vidiš sve to tako na gomili, osetiš se nekako…

   Živ?
   .

 1. Lugar

  🙂 Dobra teorija, zlata vredi.
  Bio ja soldat u Pančevu. A i buvljak sam obišao. Ne ume svako da uživa u buvljaku. Čovek treba da ima neku pesničku žicu da bi mu prijao buvljak.

 2. Marjan Paradoksija

  SJAJANO! E, sad, ne znam za taj vaš Pančevački buvljak (čuo, nikad bio), a slična je priča i sa Niškim: subotom od igle do lokomotive. Neko kaže djubre, ali za one sa dobrim okom…ima tu svačega 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *