Moralna vertikala

posted in: Fikcija | 26

moralna vertikala

Istoka je probudio glas mujezina. Nije dopirao sa vrha neke od džamija, već sa radija iz susednog stana. To je način na koji negov komšija Albanac ima običaj da mu poželi dobro jutro. Priskočio je prozoru i zatvorio ga. Prljavom i razlokanom ulicom je prolazilo oklopno vozilo Kfora, a neke žene u dimijama su stajale na uglu. Navukao je preko prozora ćebe kojim je zamračivao sobu, i skljokao sa na krevet. Baterija na lap-topu je bila pri kraju, a struja će ponovo doći tek uveče. Ostao je da sedi u mraku, sam sa svojim mislima…

Zašto nije otišao dok je mogao, kada je bio mladji? Mogao je da nadje posao bilo gde u svetu. A onda je došao krah, i svet se jako smanjio. Godine su proletele, i ubrzo je shvatio da zvezde u njegovom svetu brzo tamne. Sada je star i bolestan, a  jedina šansa mu je da se dokopa nekog od izbegličkih logora na Severu. Ali kako? Više nema šta da proda, živi od splačina iz narodne kuhinje. Onih dana kad skupi hrabrosti da izadje na ulicu…

Sada je čvrsto rešio da izadje, ali je zastao na pola puta. Znao je od čega potiče bara koja se širila od ulaznih vrata. Ponovo su mu mokrili kroz ključaonicu. Više nije bio gladan. Vratio se do prozora, strgao ćebe i otvorio širom prozor…

Njegov grad je bio okupan oktobarskim suncem.  Učinilo mu se da ga vidi prvi put. Niz ulicu Džordža Vašingtona kloparala je čuvena „dvojka“…

Beograde…

26 Responses

  • milja lukić

   I da dodam: katastrofalna objava na fejsu nekoga za kog sam mislila da ima mnogo više pameti i dostojanstva.
   I još upotrebljava izraz „pičke“ za one koji se trude da urade nešto. Koliko znam, pička je kukavica koja se predaje i ulizuje jačem. Ili se svet stvarno okrenuo naglavačke, pa je crno postalo belo?

 1. miodrag ristić

  Nemam živaca (ni vremena) da se raspravljam sa klincima koji misle da su jaaako pametni i odvažni kad kažu da „treba da priznamo poraz, i idemo dalje…“ Ionako nikada neće shvatiti poentu.

  Dok se ne probude jednog jutra u sobi sa ćebetom na prozoru…

  A krug dvojke? U poslednjih dvadeset godina postao je moralno dno koje zaslužuje da mu se ovaj moj mali horor jednom obistini.

 2. Istok

  Mogli bi da odete na Severno Kosovo, a potom malo do albanskog dela, pa da vidim šta biste onda pričali. Ali ne u prolazu, već da źivite jedno mesec dana dole, i bilo bi vam sve jasno.

 3. Miodrag Ristić

  Jasno šta? Da su sami krivi? Da to što im rade nije za ljude? Da nije kao što prikazuju mediji? Da je gore? Da je bolje?

  Šta to treba da shvatimo Istoče – da bi nam bilo važnije da li ćemo moći da naručimo iPad preko eBay-a, od toga da li nam se preci prevrću u grobu, dok nam se „smeši“ sudbina koju sam opisao?

 4. Istok

  ne bih baš javno o tome, poslaću ti privatnu poruku, ali ukratko sve je ovo scenario pred izbore…

  • Miodrag Ristić

   Spin koji može da promeni ishod OVIH izbora – još nije izmišljen. Samo se nadam da nećemo posle opet čekati 10 godina da sjaši Kurta…

 5. DiplomiraniDuduk

  Usudiću se da dodam nekoliko reči poslednjoj rečenici: „kloparala je čuvena „dvojka“ obojena zeleno – dominantnom bojom u celoj državi!

  • Miodrag Ristić

   Hvala na poseti – čast mi je da ugostim najstarijeg blogera. Ujedno da pohvalim vaše „cigle“. Pokušao sam da ostavim komentar, ali vam je ta platforma na kojoj ste vrlo teška za upotrebu…

   A što se dominantnih boja tiče (to mi je specijalnost) – stvar je u kontrastu i odnosu masa. Ako je jedna boja fokusirana, jasno omedjena i ČISTA – uvek dominira u odnosu na disperzovane, nelogične, ili amorfne celine. Tako je i sa idejama, religijama, vrednosnim sistemima.

   Jasnoća uvek nadvlada konfuziju. Etika i estetika se tu ništa ne razlikuju.

 6. DiplomiraniDuduk

  Hvala na gostoprimstvu! Moram da kažem „cigle“ nisu moje – samo sam prepisao cirkularno pismo koje sam dobio. Voleo bih da su moja tvorevina.

  • Miodrag Ristić

   Naseo sam na izvrsnu preporuku koju sam pročitao na @zubarica blogu, pa sam imao utisak da je to priča iz ličnog iskustva… Sad su vrlo popularne takve „team-bilding“ metode, pa niije isključeno da neko uskoro stvarno proba tako nešto.

 7. veljko

  Mene neretko, iznerviraju vesti/kometari, koji predviđaju rešenje za KiM (i Srbiju), i to često primećujem, od ljudi, koji nikada u životu nisu bili na KiM ! Trpim. Drugačije je kada živiš ovde. Dijametralno suprotno od npr. tvitovanja sa Dorćola.

 8. Bimbo

  Još ovo i nije tako glupo, kad se uzme u obzir šta je sve taj Istok pisao na internetu. A i te rasprave oko Kosova su bez veze, ima drugih načina da se gubi vrijeme. A Srbija će u EU onda kad Istok napiše nešto bar malo duhovito :).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *