Šta bi se desilo kada bi svi državni organi u Srbiji „uzeli neplaćeno“ mesec-dva (ili duže)?

posted in: Flash-backs | 2

– Ne bi mogao da izvadiš uverenje o državljanstvu,  ili izvod iz matične knjige – ali ti ga niko ne bi ni tražio…

– Ne bi bilo nikog da ti overi zdravstvenu knjižicu, ali ako imaš vezu – knjižica ti ni ne treba. A ako nemaš vezu- slabo će knjižica da ti pomogne…

– Ne bi mogao u tom periodu da dobiješ građevinsku dozvolu. Ali ionako je ne bi dobio…

– Ne bi mogao da registruješ automobil. Nema veze, ionako se vodi na drugog vlasnika…

– Ne bi mogao da produžiš ili izvadiš pasoš. Ali, ako imaš dovoljno para to i nije neki problem… A ako nemaš – šta će ti pasoš?

– Ne bi mogao da se oženiš/udaš, prijaviš dete, upišeš ga u vrtić, školu, fakultet… Na ovu besparicu i skupoću – i bolje što ne bi!

– Državne škole, fakulteti, ustanove kulture, nauka… Svi bi jedva sastavljali kraj-s-krajem. (Dobro je! Tu se bar ništa ne bi promenilo…)

– Ne bi bilo nikog da se brine o naplati tvojih spornih potraživanja (ako si preduzetnik) ili ispunjenju ugovora. Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha!

– Ne bi mogao da dobiješ posao na tenderu. Ali ima i poštenih poslova…

– Mogao bi svako da ugrožava tvoja prava, imovinu, ili čast, a ne bi bilo sudova da te brane. Ali nekoliko meseci (ili godina) gore-dole… Teško da bi primetio razliku…

– Bio bi prepušten na milost i nemilost svetskim moćnicima ili lokalnim siledžijama, bez vojske da stane u tvoju odbranu. (Ovo obrisati – nije smešno…)

– Ne bi bilo nikoga da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ali – gle čuda! Ne bi NI BILO organizovanog kriminala, a naročito korupcije…

– Ne bi bilo nikoga da govori u tvoje ime i stara se da se zakoni donose u TVOM,  ILI ZAJEDNIČKOM  interesu. Samo, nešto se ne sećam… A ko je to poslednji radio?

– Ne bi imao kome da platiš poreze, takse, provizije, namete, kazne, doprinose, članarine, itd… Cenim da si se jako nasekirao zbog toga?

Osim ako ne radiš za državu?

Onda ništa bato/seko, znam da nisi shvatio/la foru… Ovo je samo neka bezvezna Facebook zafrkancija.

Ili možda nije?

:.

2 Responses

  1. Milko Grmuša

    Bogte Miodraže, pa raja se uopšte ne oglašava oko ovih tvojih udara na državu! Pa nije valjda dotle došlo da su svi prisiljeni da se muče u državnoj službi?

    Ili je strah definitivno zavladao u ulici lipa, svi sve čitaju, svi sve prate, svi sve oćute.

    Opasna ova nova vlast, nema više ni verbalnih ispada. Sve se nekako uredilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *