Kad ti padne roletna…

posted in: Fikcija | 1

roletna

– Halo? Miki, ti si? Ej, ćao! Htela sam nešto da te zamolim, ako imaš malo vremena. Maločas spuštam onu veliku, tešku roletnu na vratima terase, znaš onu… Znaš kako je teška? Znaš? E, vidiš, i onda mi isklizne onaj gajtan iz ruke. I onda – TRAS! Strovali se sve šupičku – i sad ne mrda – ni makac! Nego, ti znaš da namestiš roletnu? Ma, znam da znaš – ti sve znaš

– Znam. Ali neću.

– A?

– Znam ja svašta. I da promenim šuko-utikač, da zamenim plovak u kazančetu, grejač u bojleru. Znam da fabram stolariju, sklapam i tapaciram nameštaj, postavljam laminat…Ali kakva korist od toga?

– Molim? Alo? Ništa te ne razumem…

– Pa, evo… Uzmimo na primer tvoju roletnu. Ja sad recimo, upalim kola, dođem do tebe, donesem alat, otšrafim sanduk, demontiram osovinu, razmrsim i ponovo namotam gurtnu, pa se onda pomučim da to sve vratim nazad… Jer ja sam ipak AMATER, hobista, razumeš? A onda ti pristaviš kaficu, pa izneseš neki kolač – i ode dva sata. Možda i više ako si razglavila ležište, ili mi zafali neki šraf… A kad bi, recimo, zvala nekog penzosa koji popravlja po kućama, on bi to zbrzao za petnaest minuta, drmno rekijicu s’nogu, uzeo 300 kinti – i tutanj. E, vidiš to već liči na neku ekonomiju – bar iz daleka, jer penzos ipak ne plaća porez, pdv, i to… Ali ovako ja odsustvujem sa posla, ti gubiš svoje vreme,  i nigde keša… I to ti je, vidiš, slika i prilika naše ekonomske propasti! Svi smo kao stručni za sve, nešto petljamo, krpimo, improvizujemo, a nigde posla, nigde para, profita… A dok se mi tako igramo budalaština, posao za koji smo plaćeni PROPADA! Zato nam je BDP u čabru, pada i dalje, a svi se kuresamo kako smo sposobni! Opšti amaterizam!

– Ej, bre Miki! Ako te mrzi lepo reci… A ne tu da praviš analizu ko da radiš za Svetsku Banku, a ne u običnoj štampariji… Neka, neću da te smaram. Pitaću komšiju Peru, baš smo se vraćali zajedno iz samoposluge. Valjda nije već krenuo na posao…

– Peru? Onog Peru? Sedi tu, i ne mrdaj! Samo da ubacim neki alat u kola, i dolazim! Luda ženo! Imaš li ti uopšte pojma gde taj Pera radi? Ne? Na aerodromu, ćurko! Jel’ sad kapiraš? Ne?

Pera je kontrolor leta!

:.

 1. SindžaMrsomud

  He, he…
  I ja to imam stalno.
  Ko me j… kad znam svašta da radim.
  A ne možeš da ojasniš ne(i)kome drugom koje je to zamlaćivanje.
  I… dobro poređenje sa državom. Bukvalno ista stvar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *