Servis elektronike i automatike grafičkih mašina

posted in: iskustva | 5

Servis grafičke opremePitate se kakve veze ima elektronika i automatika, grafičke mašine, eprom programatori, sklopke, releji, ispravljači i stabilizatori napona, servisiranje, električne šeme, i ostalo – sa ovim blogom? Ako ste redovan posetilac ovog mesta preskočite skoro  ceo tekst – i idite odmah na nekoliko poslednjih pasusa (tj. na poentu). A ako vas je Google poslao – na pravom ste mestu.

Jer štamparija „Deto“ (čiji sam ponosni direktor i vlasnik već 22 godine) ne bi uspela da opstane ovoliko dugo da nismo uspevali MUNJEVITO da saniramo svaki kvar ili problem na opremi. Zašto je to važno? Zato što je ogromna većina naših poslova u okviru standardnog agencijskog roka „za juče“. Takođe i zato što kod većine klijenata imate samo jednu priliku da opravdate poverenje. A kvar opreme je najgori mogući izgovor. Čak i kad uopšte nije izgovor…

A sve se mašine se kvare. Mašine koje se dobro održavaju nešto manje, nego one koje se samo „krpe“. Ali kada ste u grafičkom poslu podjednako su važni i kvalitet i BRZINA. Zato je veoma važno to što naše mašine skoro nikada nisu bile duže od jednog, ili najviše dva dana van pogona.

Grafički nož: Adast – Maxima 80, Polar…

grafički nož "adast maxima"Srce svake štamparije je grafički nož (tj „giljotina“). Postoje razni proizvođači ove specifične opreme: Ideal, Wohlemberg, Polar, Herold, Krause, Schneider, Perfecta, Printax… Adast (Blansko) je češki proizvođač, a njihov model Maxima se u raznim varijacima proizvodi skoro 40 godina. Najveće razlike tiču se upravo elektronike. Naš konkretan model je iz kasnih 80-tih, i u sebi ima kombinaciju digitalnog metra (displeja) i elektormehaničkih sklopki preko kojih se upravlja svim funkicijama mašine. Najosetliviji deo mašine je upravo elektronika, jer sklopke i releji imaju svoj radni vek, a epromi sadrže softver koji više nije dostupan, na čipovima koji se odavno ne proizvode – i mogu se nabaviti samo preko E-bay-a. Mi srećom nismo imali potrebe da ih kupujemo, ali je naša backup verzija software-a „oživela“ jedan nož kome je upravo ta memorija nastradala – i to baš usled nestručne popravke. Najčešći kvarovi koje smo mi imali vezani su za napajanje, ispravljače i stabilizatore napona (5Vm 24V), komandne sklopke, i tastere. Morali smo da pravimo i četkice na „kuplungu“ koji spušta sečivo (pošto je nemoguće pronaći originalan rezervni deo), a specifičnost ovog modela je i ispravljač (tzv „grec“) kočnice na „češlju“, tj vinklu koji gura papir – koji smadast-maxima-1o takođe u nekoliko navrata menjali.

Nedavno smo pomogli kolegama iz štamparije „Copy-Centar“ da  vrate u život nož marke „Ideal“, koji je takođe zbog nestručnog servisa, završio sa potpuno spaljenom elektronikom. Jedino rešenje je bila potpuna rekonstrukcija svih komandi…

Ofset Mašine: Color Metal „Perle“, Rotaprint „R45K“, Adast „514“, Ryobi…

ofset mašina "color metal perle"U poslednjih 20-tak godina kroz našu štampariju je prošla čitava galerija ofset mašina. Trenutno raspolažemo sa dve Color Metal „Perle“ (formata B2), i Rotaprint „AK40“ (formata B4). I one se kao i prethodene redovno servisiraju, a u intenzivog eksploataciji kvarovi elektronike i automatike su normalna pojava.

Popularne „Perle“ spadaju u najpouzdanije i napopularnije mašine na našem tržištu. Švajcarski proizvođač (Color Metal) je na ovom modelu insistirao na robusnosti i inteligentnim konstruktivnim rešenjima, što je prilično eliminisalo potrebu za „suvišnom“ elektronikom. Automatika je svedena na nekoliko sklopki, što je uz nekoliko automatskih osigurača i pogonskih tastera, praktično jedina stvar koja uopšte može da se pokvari. Čak je kontrola brzine motora rešena preko servo uređaja, a neke delove ciklusa reguliše elektro-mehanički programator.

ofset mašina "rotoprint"Sa druge strane Rotaprint, model „R45K“ uz pouzdanu nemačku mehaniku, poseduje i priličnu količinu automatike i elektronike koja je, u svoje vreme, bila vrlo ekonomična, ali usled uobičajenog tehnološkog zastarevanja sada može da predstavlja ozbiljan problem za servisere. Elektronska regulacija obrtaja motora koja je izvedena preko promenljivog solenoida je potencijalno problematičan segment. Isto se odnosi i na ispravljače napona i automatske osigurače, kao i relativno veliki broj sigurnosnih mikroprekidača. Ova mašina raspolaže i sa eksternim automatom za prašenje (puder-aparat) koji je relativno redak kod ovih mašina, što joj omogućava da se izbori sa ozbiljnim poslovima, ali nosi i svoj deo (servisnih) problema…

Doradne mašine: (popravka elektronike i automatike)

plastificirkaKao i svaka štamparija i mi posedujemo priličan broj raznih doradnih mašina, za plastifikaciju papira, bušenje, bigovanje (savijanje) perforaciju, numeraciju, štancovanje (isecanje), lepljenje, i drugo… Sve ove mašine imaju veću ili manju količinu elektronike i automatike. Generacijski (i tehnološki) su veoma šalenolike i pokrivaju raspon od 50-tih do 90-tih godina prošlog veka. hajdelberg "propeler"Ali radno stanje, učestalost i težina kvarova – često su u obrnutoj proporciji sa godinom proizvodnje. Najveći problem na našim prostorima je u činjenici da se većina mašina nabavlja polovna, a da je tehnička kultura i posebno održavanje na jako niskom nivou. Iz tog razloga mnoge kolege prednost daju starijim mašinama (koje imaju manje elektronika i relativno jednostavnija konstruktivna rešenja), u odnosu na savremeniju tehnologiju. Poseban problem je što za većinu mašina ne postoje električne šeme, već je nephodno dosta iskustva i znanja da bi se kvarovi pravilno dijagnostifikovali i otklonili.

Pre-press oprema: osvetljivač Ultre 4000 (Linotronic), razvijačica Glunz & Jansen 5500…

osvetljivač "linotronic (ultre 4000)"U situaciji kada su rokovi na poslovima sve kraći, budžeti i tiraži sve manji, jedno od logičnih rešenja je bilo investiranje u sopstvenu pre-press opremu. Kada smo pre nekoliko godina uspeli da objedinimo kompletan proces pod jednim krovom, to se pokazalo kao vrlo efikasno i korisno rešenje, jer smo opremu dobili po niskoj ceni, a rokove i troškove skratili drastično. Ali smo „u paketu“ dobili i gomilu novih problema vezanih za servisiranje i održavanje sofisticirane opreme. Ovde je skoro sve elektronika, i to od one najgore vrste – koja je dovoljno stara da se kvari, a da niko više ne ume da je popravi. Većina kompanija iz ove oblasti se već preorjentisala na savremenije sisteme (CtP umesto CtF), ili je prosto prestala da postoji. Ali naši saradnici iz Tehničkog Servisa „Ristić“ i  dalje sa uspehom izlaze na kraj sa ovim problemom.

U ČEMU JE POENTA OVOG TEKSTA?

U jednom od prethodnih postova sam citirao jednu misao koju sam našao na internetu: „Nađite nekoga ko vam je učinio neku veliku uslugu, i napišite mu iskreno pismo zahvalnosti.“ Taj neko u mom slučaju je moj rođeni brat Zoran Ristić. A ceo ovaj tekst je nešto kao pismo zahvalnosti (nakljukano odabranim ključnim rečima za Google-all-mighty).

glunz4Jer da nije bilo njega, odnosno njegove male firme „Tehnički Servis Ristić“, i da nam nije priskočio u pomoć uvek kad je bilo „gusto“ – ne bi ništa bilo od nas. To što i posle 22 godine uspevamo da održimo sliku surovih profesionalaca koji ispunjavaju svoja obećanja – je u ogromnom procentu njegova zasluga. Kao i ubedljiva većina naših kolega živimo i radimo u siromašnoj zemlji, zauvek osuđeni na tehnološko zaostajanje i mašinski park koji mi (i naši mali, štedljivi klijenti) možemo sebi da priuštimo. I šta  nam preostaje? Jedino na šta možemo da se oslonimo su ZNANJE, KLIKER, RAD, i ISTRAJNOST. Zato ova priča o „bratskoj pomoći i saradnji“ ima i jednu dublju filozofsku dimenziju. Svakoga dana već 22 godine suočavamo se sa nemogućim, neodrživim, nerealnim… A skoro uvek izlazimo kao pobednici. Ako ste jedan od onih „pametnih“ koji znaju da „to tako ne može“ verovatno već odavno ne čitate ovaj tekst – i nikada ništa neće naučiti. Ali ako STVARNO planirate da se upustite u ove vode (ili bilo kakvu drugu ozbiljnu proizvodnju) neka vas ne obeshrabri to što su nove mašine preskupe, a stare se stalno kvare… Rešenje tog rebusa je vrlo-vrlo jednostavno:

Sve što vam treba je dobar i pouzdan servis… .

:.

5 Responses

 1. Bojan

  Sve ono sto se svima nam desava nalazim ovdje opisano.

  Da nemate konektora sa neke stare R 37.

  Ono sto ste opisali oko promjenjivog solenoida kod R45 sam I ja okusio.Ima mali sinhroni motor na vrhu koji ga pokrece.Strada dupli kondenzator kojeg nema vise u prodaji.Rijesen je tako sto sam taj dupli napravio od pojedinacnih paralelno vezanih ali I duplo jace kapacitivnosti.

  • Detozin

   Proveriću kod jednog starog majstora, pa ti javljam, nadam se da je mail koji si uopstavio u funkciji? Možda je jednostavnije (i jeftinije) stare konektore zameniti sa nekom novijom varijantom?

 2. Bojan

  Vidim da imate iskustva sa Adast Maximom. Imam problem koji ne umijem rijesiti.Naime, sjecivo noza nece da se vrati na pocetni polozaj vec se zaustavlja nasumicno.Stelovao sam sekunde…nije to.Imate li rjesenje?MH 80-5

 3. Zoran

  Da li ljudi neko ima šemu za nož perfekta seipa 92 Molim za pomoć 063476233 zoran

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *