Džeparoši i zanimljiva matematika

posted in: Flash-backs | 4

džeparoši

Ne volim da linkujem vesti, ionako ih najčešće čujem iz druge ruke pa ni ne znam koji je izvor. Ali ovih dana se govorka o toj nekoj kući u Vreocima za koju su kumovi isplatili jedni drugima neku siću, mislim da se spominje cifra od 3 miliona eura… Verovatno sam sve pogrešno razumeo, i još pogrešnije zapamtio, ali to ništa ne menja na stvari. Da li su tu cifru ukrali iz naših džepova na toj jednog pojedinačnoj mućki, ili na dve-tri slične… A zar je uopšte bitno?

Jednim potpisom (ili sa dva-tri slična „autograma“) partijska žgadija nas lagano olakša za iznos jedne debele strane investicije. I umesto da tog konkretnog dana dobijemo 300 novih radnih mesta,  neki lik sa nadimkom iz crne hronike postade bogatiji za garsonjeru kod Arene, Ferari, jahtu i tri-četiri osrednje sponzoruše. Naravno sve je to isključivo u domenu teorije. Ko tu s kim deli evriće i kako – o tome mi papani možemo samo da nagađamo…

Ali matematika je egzaktna nauka:

A matematika kaže da kad podeliš 3 miliona evra na 6 miliona stanovnika ispadne da su nam, tog konkretnog dana, svima ukrali za hleb i mleko. Lepo su nam gurnuli ruku u džep, svakome od nas, i uradili nas k’o bakicu na autobuskoj stanici. A danas? A juče? Šta mislite koliko često nas tako džepare?

Kad vam sledeći put zafali neki dinar za cigare, kafu, benzin, ili hleb – setite se ovoga.

– Ne, niste zaboravili novčanik na klaviru…
                            …Nego vas je opet odžepario onaj šljam!

.

Slični postovi:

4 Responses

 1. Marjan Paradoksija

  Svaka čast za ovo! Pravo u srž problema! Samo što su njihove ruke nevidljive, pa ne možemo da ih „nahvatamo“ na delu, nego tek kad probamo da izvučemo pare iz novčanika – a one već izvučene!

  Pitam se samo, da l bi mi rekli, gde je otišao moj deo, na garsonjeru, jahtu, ili nekoj od sponzoruša?

 2. Goran K.

  I ne samo za cigarete, kafu, benzin, ili hleb… gde su lekovi, mamografi, bolnice… doprinosi, penzije. I, na kraju krajeva, ljudi. Srbiji ponestaje ljudi.

  • Miodrag Ristić

   Tačno tako, mnogo malih džeparenja (čuj 3.000.000 eura malo džeparenje?) kada se saberu pretvore se opštu kataklizmu. Ali kao što je još Orvel davno primetio – najveća prevara je ona jezička. Ako nam nametnu ideju da se radi o „anomalijama“ sistema, o nekakvoj bezimenoj i bezličnoj „korupciji“, prihvatićemo i da se to dešave nekom drugom. A stvar je zapravo vrlo LIČNA. SISTEM se sastoji u tome da NAS šljam džepari svakodnevno. Ljudi se guraju da uđu u to kolo, i svojski podupiru sve to samo da bi kad-tad došli u poziciju da se „omaste“. A da se (svi) bar malo ne omaste, ovako ili onako – sistem nebi ni opstao….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *