Zlatna Ribica

Miodrag Ristić

M.R.

You may also like...

19 Responses

 1. jungle queen kaže:

  Sjajan tekst! Upravo si se dotakao cele te problematike, da ne kažem mentaliteta našeg balkanskog. Što se tiče mene, ja bih, zbog hrane i ostalih hedonističkih stvari da se vratim u Srbiju, a u Evropi da budem zdravstveno osigurana. 🙂 Idealno bi bilo, raditi u Evropi, a živeti u Srbiji. Nego, ne može i jare i pare, nažalost.

  • Kad god čujem onu priču kako je ovde dobro zezanje… Setim se „turizma“ iz Čaušeskovog vremena, kad su naše „baje“ išli tamo da se iživljavaju… Zemlje sa „dobrim provodom“ su dno-dna. Kad u nekoj zemlji više ne možeš ništa da radiš – preostaje ti samo da živ(otar)iš… Znam da nisi tako mislila, ali nisam mogao da odolim…

   • jungle queen kaže:

    Shvatam apsolutno. Zapravo, mislila sam na hranu, muziku, opuštenost, a i svoji smo 🙂 Da se Srbi slažu međusobno ko što se, nažalost, nikad ne slažu, mnogo bi daleko dogurali. A, pošto smo takvi, da su nam stranci kao „rod rođeni“ e, onda i treba da dođu. Istinito i bolno. Iskreno, mislim da smo kao narod pre skloni da se uvlačimo u stranjska dupeta, nego da dignemo svoja i uradimo nešto.

 2. ТоМЦаа kaže:

  Да ли сам паметнији од спам-робота? Да видимо… 🙂

  Златна рибица је врло интересантан проблем. Толико је тешко пожелети праву жељу, добро је издефинисати, пронаћи оно право, оно што ће те погурати у напредак и помоћи ти да се извучеш из живог блата. Кад погледаш реално – нама као нацији (част изузецима који потврђују правило тј. генерализацију) ни сто жеља не би било довољно, увек би нам нешто фалило јер смо такви – навикли смо да се премало трудимо а да за узврат тражимо више него што заслужујемо. Тражимо пречице, а ходање линијом мањег отпора нас је и довукло овде где смо сада. И после су сви против нас, а ми бисмо њих све пригрлили у наш широки пријатељски загрљај, јер смо такви. All fun and no work… Одличан текст.

  • Nije toliko problem u željama, koliko u „podlozi“ za njihovu održivost. Nedavno su se zezali ovi momci za Njuza kako će svetski milijarderi da pohrle u Srbiju zato što (po rečima nekog našeg „ekonomskog stručnjaka“) ovde pare vrede tri puta više nego na drugim mestima. Šta bi ovde čovek radio da ima milijarde? Kao što su pričali za onog meksikanca „Šta je za njega par miliončića da kupi Telekom…“ Možda je i tako ali- koji će mu djavo? Ista stvar kao sa kućom u Ivanovu – lepa kuća, plac, džabe… Ali – šta će ti?

   • ТоМЦаа kaže:

    Управо то сам и хтео да кажем, да би једна жеља, каква год она била, могла остварити сврху, потребно је да се и за то створи одговарајућа клима. А код нас те „климатске“ промене мало теже иду. Зато и нема смисла очекивати да ће једно чудо спасити све(т).

 3. milja lukić kaže:

  Šta će Lali taj stres? Odahnuo bi!
  Neka nafta nekom drugom pa nek ga boli glava od razmišljanja šta da radi s tolikim parama od crnog zlata!
  Sve mi je to bilo smešno, a u stvari… baš smo jadni!

  • Lale bi rekle: „Samo da se ne jedim mlogo“… Dobra je to filozofija – kad su čoveku pare u isključivom fokusu, nervira se u oba slučaja (i kad ih ima – i kad ih nema). Ne znam ko je to rekao, ali je mnogo dobro: „Pazite šta želite! Može vam se desiti da vam se želje ostvare.“

 4. Za sada vodi spam-robot, videćemo da li ću uspeti da izjednačim!

  Slažem se sa ToMCom, nama, a ni pomenutom nam predsedniku, ne bi pomogao ni pun ribnjak zlatnih ribica. I ja mislim da ni Anderden ni braća Grimm nisu za nas. Ja predlažem Tamni vilajet, sećaš se – ako uzmeš kajaćeš se, ako ne uzmeš, kajaćeš se ……

 5. Nisam ti se ni zahvalio za Alex-ovu umotvorinu… Od kad sam to instalirao ne samo da nema više spama – već mi stižu samo inteligenti komentari…

  A kad malo razmislim – naše IZVORNE bajke i jesu malo čudne?

 6. Mahlat kaže:

  Naravoučenije – ne pecati 😆

 7. Deda kaže:

  Ja bi moju ribicu ćutke pojeo, progutao i ola, nemam nikakvih misli, želja i slično ! 😛

  • Vidiš da sam već priložio i mašinu za mlevenje. Onako sve-sa-kostima – da se ništa ne baci… Bez šale, to sam čuo da je dobar štos: kad se kuva riblja čorba onaj „gustiš“ se lepo fino samelje i naprave se faširane šnicle… Prste da poližeš!

 8. Exxx kaže:

  Hmm, zlatna ribica
  ja bih skuvao jednu dobru riblju čorbu 😉

 1. 12. aprila 2011.

  To je to, srž problema! RT @detozin: Zlatna Ribica (lokalizovana verzija, za Balkansko tržište) http://bit.ly/fdiFNp (post)

 2. 12. aprila 2011.

  RT @detozin: Zlatna Ribica (lokalizovana verzija, za Balkansko tržište) http://bit.ly/fdiFNp (post)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *