Bivši robijaš

Miodrag Ristić

M.R.

You may also like...

25 Responses

 1. Cyber Bosanka kaže:

  Odličan post 🙂

  I sretan ti put!

  Ja svoje još nisam odslužila 🙁

 2. GocFonStrauss kaže:

  Zahtjev za pomilovanje na razmatranju… ako ugledam slobodu, napishem. Genijalan post 😀

 3. Milja Lukic. Tu i tamo kaže:

  Bilo je i vreme!
  A i broj 1 je "malo nervozan otkad mu je ispao pretposljednji zub"…

 4. Miodrag Ristic kaže:

  @Cyber Bosanka & GocFonStrauss – Hvala 3x & ajm'o sad svi…

  @Milja Lukić – Da znaš! E, ja sam nedavno neke i vratio… Čovek ne može da bude mladji, ali sa malo "truda" može da se folira…

 5. Miljana Mladenovic kaže:

  Srećan put! Lep provod! Nekih lepših vremena kad se u Minhen (i ne samo tamo) putovalo radi zabave, šopinga i naročito muzičkih koncerata podsetila sam se i ja ovde

 6. Miodrag Ristic kaže:

  @Miljana Mladenović – Hvala, ovog puta je, na žalost, u pitanju posao, ali biće valjda prilike i za ovo drugo…

  Inače u tvom postu sam pronašao "grešku" staru 23 godine. Nisi morala da šalješ avionom delove računara… Postojale su firme kojima bi u Minhenu platio (naravno u "kešu") a onda bi došao u njihovo predstavništvo u Beogradu da podigneš robu… Samo ti to tada nisi znala. Maler!

  I Dedin komentar tvog posta je na mestu. Već suviše dugo nas prave majmunima. Toliko dugo da je već izvesno da se to, bar za našeg života, neće promeniti… Ako smo za nešto krivi – za to sigurno jesmo.

 7. Goran K. kaže:

  I ja sam letos konačno prešao granicu! (letovanje u Crnoj Gori ne smatram boravkom u inostranstvu). Na graničnim prelazima je sve teklo glatko, kao što pamtim od pre dvadeset godina. Ne mogu niti želim da zamislim čega sam sve poštedeo sebe… ili lišio. Tužno je sve to. Srećan put!

 8. amarilis.online kaže:

  Šta da ti kažem i ti si mene bacio u neka sećanja, koja su bila toliko zaturena, da sam bila ubeđena da su nestala. Da, ta labudova pesma, baš tako je bilo. Srećan ti put u svakom slučaju i popi bar neko pivo i za nas ovde.

 9. Retka Zverka kaže:

  Ni manje, ni više nego u glavni grad EU!
  Ipak sa setom se sećam šverc-komerc tura nach München.
  Srećan ti put, pa makar bio i poslovni! 🙂

 10. Kajzer Soze kaže:

  Vi ste bar zakačili deo tog ,,srećnog" vremena, šta treba moja generacija da kaže?
  Enivej, odličan post i srećan pu!

 11. Ivan Cosic kaže:

  Imam 30. Deset godina slobode. Deset godina kaveza. Deset godina obećanja da ćemo izaći iz kaveza. Izlazak iz kaveza. Grafički prelako za predstavljanje, tri trećine. Ove godine sam obišao Švajcarsku i Austriju. Moji roditelji su obišli mesto gde su najčešće provodili vikende u Mađarskoj tokom tih najlepših godina pre kaveza.

  Kada se priča o kavezima, uvek se setim scene iz Crnog Bombardera kada čovek pita "Lepo napolju" a ovaj odgovara "Lepo, al lepo i unutra". Nekako se navikneš na kavez posle dugo vremena.

 12. Miodrag Ristic kaže:

  @Goran K. – Tužno? Ja volim da mislim da su "oni" više izgubili nego mi. Doduše, bacili su nas, ako ne baš u kameno – ono u bronzano doba, ali u suštini – kao da su pucali sebi u nogu. Zanimljiva mi je (s tim u vezi) jedna predrasuda: mi većinom mislimo da su oni glupi. Mislim da se to zasniva na ideji da u tom "razvijenom svetu" već par stotina godina žive u svetu u kome je sve sredjeno i ustrojeno, i da prosečnom pojedincu inteligencija (kao sredstvo samoodržanja) jednostavno – nije potrebna.

 13. Miodrag Ristic kaže:

  @amarilis – došlo vreme da se "provetre" neka sećanja (ili prebrišu neka druga). Ne znam zašto mi pade na pamet ova pesma:
  http://www.youtube.com/watch?v=ex2E4vyGem0&feature=related
  Možda zbog naslova?

  @retka zverka – Pravo u glavu! U stvari udem u Gent, ali to je vrlo blizu…

  @Kajzer Soze – vaša generacija se praktično rodila u zatvoru. I zato ćete im vi jednog dana vratiti sve sa kamatom. Ušetaćemo tamo sa rukama u džepovima kao horda zajebanih spajdermena – i neće znati šta ih je snašlo…

  @Ivan Ćosić – Kad sam ja imao 30 godina verovao sam da sve što mi u životu treba su malo duže merdevine – i dovoljno velika korpa… Ako večeras bude zvezdano nebo znaćeš na šta sam mislio…

 14. Goran K. kaže:

  Uh, ne slažem se da treba u hordama nagrnuti u Evropu i osvetiti im se za bilo šta.

  Ako je iko zaslužio odmazdu, to je politički krem Srbije (preciznije, i zaslužni za deset godina kaveza i zaslužni za deset godina obećanja), koji odlučuju da li narod sme izaći ili ne…

  Napolju se, naime, može svašta videti. A na dobro se čovek lako navikne.

 15. Miodrag Ristić kaže:

  @Goran k. – pod "osvetom" sam mislio da će uskoro imati priliku da vide koga su to držali u kavezu, i šta su ONI propustili… Koliko kreativnih, lepih, talentovanih, vrednih i uzbudljivih ljudi. To će biti naša "osveta".

 16. Goran K. kaže:

  Neka tako bude :))

 17. Pedya kaže:

  Kad čovek nakupi neke godine, nakupi i neka sećanja… Sećam se, npr, elektrijada (susreti studenata elektro fakulteta iz cele Juge) početkom 80-ih, koje su se najčešće održavale u Rovinju i okolini… Od studentskog dinara se moglo sakupiti za rent-a-car i lagani "skok" do Italije na kapućino. 😉 Eh… Nije džabe jedna od najvećih kletvi "Dabogda imao pa nemao"… :[

  Srećan tebi put i lep provod, pa makar završio i posao zbog kog ideš tamo. 😉

 18. Miodrag Ristic kaže:

  @Pedya – Eh, a tek osamdesete… Samo koliko se ja sećam nije se išlo baš samo na kaficu… A ne smem ni da SPOMENEM odlaske na suprotnu (severnu & istočnu) stranu. Lično mislim da je još gora kletva "nemao-pa-opet-i-ponovo-nemao" – što je odprilike nešto što još uvek prati većinu Prokine i Kajzerove generacije. I iskreno se nadam da će ta nepravda da "eksplodira" u nekom novom kvalitetu – zbog svih nas.

  A za posao, reče jedan moj stari mentor: "Nije posao zec – pa da utekne…"

 19. Marjan Paradoksija kaže:

  Svi smo mi "robijaši" našeg doba i vremena. Oni, mal stariji robovali su jednu ili dve osmine, jednu ili dve petine života, moja generacija 1 trećinu, oni mladji i pola svog života! Matematika je tu već opasna stavar! Jedino što sam video van "zidova" ćelije, čak i nakon ukidanja robije je po koja "bratska" zemlja i Bugarska. Ostatak Evrope…meni ne nostalgija, već samo san!

 20. Anonymous kaže:

  “ Bivši robijaš“ mi je nostalgicno okupirao vreme,vracajuci me mojim nostalgijama. Lepo covek kaze da svi imamo svoje nostalgije,mada se one nekako preplicu u onom vremenu „pre kaveza“… Razumece i Miodraga i mene oni koji dozvole sebi da prosetaju ulicama svoje mladosti,bez osecaja krivice.Ja prosetah i mogu reci sebi:“Mogla si i pre…“

 21. Anonymous kaže:

  super su ti postovi. ali, trazio si kritike. evo jedne. npr. "Elem, najčuveniji stripovani matorac je počinjao njegove čuvene istorijske priče frazom…" kaze se: "Elem, najčuveniji stripovani matorac je počinjao SVOJE čuvene istorijske priče frazom…" ovo samo kao uzor za slicne primere. "njegove" stavljas kad se odnosi na nekog treceg, a ne na osobu o kojoj se govori u recenici. kao i: "ja citam SVOJE knjige", a ne: "ja citam MOJE knjige" i sl.

 22. Retka Zverka kaže:

  @Anonimni poslednji, je l' ti daješ besplatne lekcije iz gramatike? Izvini, nije ništa lično i ništa kao tema za prepucavanje, već mislim da je off-topic i da fulaš skroz sa komentarom.

 23. Miodrag Ristic kaže:

  @Anonimus – samo ti "pucaj"! Mogu ja da podnesem… A od ovakvih kritika mislim da mnogi mogu nešto korisno da nauče… Imam i ja jedno pitanje za tebe (ako si onaj "anonimus" koji mislim da jesi): Kako to da toliko pametnih i obrazovanih ljudi koji se bave našim jezikom ne mogu da naprave jedan banalni "Spell-Checker / Grammatik / Thesaurus" program poput mnogih koji postoje za druge jezike? Siguran sam da bi takav program (ili sajt?) bio jedan od najunosnijih na našem govornom području.

 24. Miodrag Ristic kaže:

  Zverčice hvala ti što me "braniš" ali nema potrebe. Ovu kritiku sam sam "naručio". Kamo lepe sreće kada bi smo češće imali tako ugledne goste iz sveta nauke (Mr. Dr. Brrr!)

 25. Retka Zverka kaže:

  @Čika Miko, izvinite što šetam po vašem dvorištu, al' nisam mogla da odolim. 😉 Važno da si se ti nama vratio iz belog sveta. Sad trljamo ruke i čekamo šta ćeš da nam napišeš. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *